2018. június 10., vasárnap

C. S. Lewis: A végső ütközet


eredeti cím: The Last Battle • kiadó: M & C Kft. • 264 oldal • sorozat: Narnia krónikái • fordította: Liszkay Szilvia • illusztrátor: Pauline Baynes  • műfaj: fantasy • goodreads értékelés: 4,03 • molyos értékelés: 84%


Narnia ​birodalmának titokzatos történetét hét kötetben mondja el a világhírű angol szerző, C. S. Lewis, ezek közül az elsőt, Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény címűt vitte filmre a Walt Disney Pictures és a Walden Media.

A Narnia Krónikája a Jó és Rossz örök háborúját meséli el. Olykor a csatamezőn, nyílt küzdelemben csap össze a fény az árnnyal, máskor a szív rejtett zugaiban. Ám legyenek az ütközetek akár a lélekben, akár a harcmezőn: minden összecsapás meghatározó erejű.

Olyan utakon kalandozhatunk, amelyek a világ végére vezetnek, fantasztikus lényekkel köthetünk ismeretséget, megtudjuk, mi az árulás, mi a hőstett, mit jelent megnyerni vagy épp elveszíteni egy barátot. Kalandos utazás ez a fantázia birodalmában, ugyanakkor a legmélyebb valóságban. Kiadónk sorozatban jelenteti meg a rajzokkal illusztrált hét kötetet. Sorozat ez, melyben minden mű önmagában is teljes egész, önállóan is lenyűgöző olvasmány.
Tarts velünk a végső ütközetbe, amely majd véget vet minden csatának.

A NARNIA KRÓNIKÁINAK HETEDIK KÖTETE:

A végső ütközet

Narnia… ahol a hazugság félelmet szül… ahol a legnehezebb próbát a hűségnek kell kiállnia… ahol a remény talán örökre elveszett. Narniának utolsó napjaiban legveszedelmesebb ellenségével kell szembenéznie, a gonosz ezúttal nem kívülről, hanem belülről támad. Ezzel a megrázó viadallal érnek véget Narnia krónikái.



A kalandoknak vége... vagy most kezdődik el igazán?!

Rossz felosztásban olvastam el a történeteket... Előbb kellett volna szünetet tartanom, mert így a záró kötet után úgy érzem, végre újra belejöttem és még úgy olvasnám.

C. S. Lewis megalkotott egy csodálatos világot, ahol a mágia uralkodik, de mégis rengeteg vallási utalás van.

A történet kivételesen nem angol gyerekekkel kezdődik, hanem egyből Narniában vagyunk és megismerkedünk Fondorral, az agyafúrt majommal, illetve Gubanccal, a kicsit együgyű szamárral. A majom és a szamár barátsága, igen egyoldalú és az olvasó már itt sajnálja picit szegény Gubancot.

Aztán megismerkedünk Tiriannal, Narnia utolsó királyával, illetve Gyémánttal, az egyszarvával, aki hűséges társa.

A történések nagyon furcsán alakulnak, állítólag Aslan visszatért, de tőle szokatlan dolgokra kéri Narnia népét. Például a törpéket eladja rabszolgának a calormeni tisrocnak.

Ekkor csöppen bele a történetbe Jill és Eustace, akik a király segítségére sietnek. Mivel az ál-Aslan egy fához kötöztette, az utolsó uralkodót.

Nem tudom mit kellene erről a könyvről még mondanom. Szerettem, meg nem is. A történet pörgős volt, jó volt újra találkozni - még ha csak kis időre is - Peterrel, Edmunddal, Lucyval, Pollyval és Digoryval is.

Emellett tartottam tőle, hogy a végkifejlet meg fog viselni, ám semmilyen hiányérzetem nincs. Susant sajnálom picit, hisz neki ezt mind biztos nehéz volt feldolgozni.

Kicsit úgy éreztem, hogy ez a kötet Jill központú, a lánynak valahogy több szerepe jutott, mint Eustace-nek. Amit bevallom, nem bánok.

Szerettem Narniát, szerettem Aslant, de egyszer mindennek vége szakad. Remélem, ha egyszer lesznek gyerekeim, őket is pont ennyire varázsolja el ez a hét történet, mint engem.
Narnia krónikái: A varázsló unokaöccseAz oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrényA ló és kis gazdájaCaspian hercegA Hajnálvándor útjaAz ezüsttrón • A végső ütközet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése